Viis nõuannet, et õppematerjalid oleksid kaasavad

Viimati avaldatud artiklis käsitleti ebavõrdsust hariduses ja rõhutati asjaolu, et meie õppekomplektid on kaasavad, sealhulgas õpiraskustega õpilastele.

Kuid mis on konkreetsed õpiraskused? Need on pikaajalised seisundid, mis mõjutavad inimese õpirännakut. Need on neurobioloogilise päritoluga ja võivad häirida õppimisvõime kognitiivset arengut. Neid nimetatakse sageli eesliitega düs-, näiteks düsleksia, düsfaasia, düsortograafia, düskalkuulia, düsgraafia ja düspraksia.  Siiski ei ole mingit seost inimese intelligentsuse taseme, individuaalse pingutuse, füüsilise puude, sotsiaalmajandusliku staatuse või kultuurilise tausta ja õpiraskuse vahel!

Seetõttu on meie õppekomplektid kujundatud nii, et need oleksid kaasavad, eriti nende häiretega õpilaste jaoks. Kuid neil õpilastel on mõnikord hoopis veel ka teistsuguseid raskusi. Kuidas saame siis neid edukalt kaasata, andes neile vajalikku abi?

Järgmised viis nõuannet aitavad teil parandada oma õppematerjalide kaasavust!

  • Selgitage oma õppetunni sisu

Ärge kartke alustada oma tundi sellega, et selgitada, mida te kavatsete tunni ajal teha. See võimaldab kõigil õpilastel luua õppetunnist vaimse kaardi, nii et nad suudavad paremini orienteeruda, teavad, mida neilt oodatakse. Nii saavad nad nõutavaid ülesandeid paremini täita.

  • Vältige topeltülesannete täitmist

Jagage oma õppetund väikesteks ülesanneteks, mida tuleb täita ükshaaval. Kui juhised antakse suuliselt, võite tegevusverbid kirjutada tahvlile piktogrammide abil.

  • Keskenduge loogilistele harjutustele

Eelistage loogikapõhiseid harjutusi mälupõhistele harjutustele. Soovitatav on vähendada peenmotoorikat nõudvaid ülesandeid, näiteks kirjutamist, ja vältida keerulisi manipulatsioone. See võimaldab õpilastel keskenduda tunni sisule, mitte kulutada aega kõrvalistele ülesannetele.

  • Kohandage tekstide kujundust

Võtke kasutusele järgmine kujundus, et muuta õppematerjalid kaasavaks: vasakpoolne joondus, sobivate kirjatüüpide kasutamine, näiteks Arial, Century Gothic või OpenDys, 1,5 reavahe ja kirja suurus vahemikus 12-16. Teksti struktureerimiseks võib olla kasulik kasutada alapealkirju, värve ja punkte ning trükkida tuleks ainult ühele poole paberit, eelistatavalt naturaalvalgele.

  • Tehke tunni lõpus väike kokkuvõte.

Ärge kõhelge tunni lõpus meelde tuletamast, mida oled õppetunnis õppinud. See aitab õpilastel õpitu meelde jätta ja selle üle järele mõelda.

Kui soovite rohkem teada saada, kuidas kaasata õpiraskustega õpilasi STEAMi, siis töötame praegu kahe juhendi kallal, mis aitavad teid!

Esimene, peagi ilmuv raamat on pedagoogiline juhend, mis hõlmab selliseid teemasid nagu STE(A)M filosoofia, STEAM noorematele lastele, tüdrukutele, õpiraskustega õpilastele ja palju muud. Juhendi teine osa annab teile ka mõned väga konkreetsed tegevusideed, mis aitavad teil STEAM-meetodit rakendada.

Seejärel hoidke silm peal meie teisel juhisel, “Rakendusjuhend”, mis selgitab ja annab teile kõik vajalikud näpunäited oma õppekomplektide valmistamiseks!

Maria Montessori 

1870-1952

Scroll to Top