Projekt “My box of STEAM”: Toome tüdrukud STEM-ile lähemale, soolise võrdõiguslikkuse nimel

Tänapäeval sündinud  või isegi veel kolmekümne aasta pärast sündival tüdrukul ei pruugi olla võimalust näha, et soolist võrdõiguslikkust tunnustatakse.Vastavalt uuringule Global Gender Gap Report 2023* ükski riik ei ole veel saavutanud täielikku soolist võrdõiguslikkust, kuigi üheksa riiki (Island, Norra, Soome, Uus-Meremaa, Rootsi, Saksamaa, Nicaragua, Namiibia ja Leedu) on kaotanud vähemalt 80% erinevusest. Ülemaailmne sooline lõhe 2023. aastal kõigi 146 uuringus kaasatud riigi puhul on 68,4%, praeguse arengukiiruse juures kulub 131 aastat, et saavutada täielik võrdsus

Seetõttu on vaja astuda samm edasi ja kiirendada soolise võrdõiguslikkuse saavutamise protsessi, mitte ainult seetõttu, et see on sotsiaalse õigluse küsimus, vaid ka seetõttu, et see võib saada kogu majanduse liikumapanevaks jõuks. Kõike seda on võimalik saavutada hariduse kaudu ning seepärast on õigus haridusele nii oluline ja põhiline; juurdepääs koolidele ja ülikoolidele võimaldab tüdrukutel kogu maailmas olla majanduslikult iseseisvad, saada paremaid tööülesandeid, teha karjääri ja mängida ühiskonnas võrdset rolli. Tänapäeval on naissoost ülikoolide lõpetajaid palju rohkem kui mehi, kuid STEM-erialadel on neid vähem. Seda mitte seepärast, et nad ei ole sama andekad kui mehed või et nad eelistavad humanitaarteadusi, vaid pigem sellepärast, et puudub perekonna ja õpetajate toetus ja motivatsioon, või isegi sellepärast, et tundub, et puuduvad eeskujud. Tegelikkuses on ajalugu täis naisi, kes on teinud avastusi, teadusuuringuid ja uurimusi, mida ajalooraamatutes on sageli, väga sageli, unustatud mainida ja kajastada.

Olukorraga tegelemine ja selle ületamine nõuab mitmekülgset sekkumist: näiteks haridussüsteem peab vabanema soolistest stereotüüpidest ja julgustama tüdrukuid ja poisse hariduses osalema kaasavalt.

Selle näitamine, kui palju naisi  läbi ajaloo on andnud oma panuse teaduse, tehnoloogia ja matemaatika valdkondade arengusse, sageli uuenduslikul ja otsustaval viisil, ei ole mitte ainult stiimul, vaid ka viis, kuidas muuta STEM-õppeained atraktiivseks. Majanduslikku toetust on vaja ka seal, kus tüdrukud kuuluvad vähem jõukamatesse peredesse, seega stipendiume, meetmeid ja stiimuleid nende karjääri toetamiseks.

Lõpetuseks, tänane maailm, või õigemini mõtlemine, nõuab muutust vastavalt ajastule, milles me elame, kultuurilist muutust, mis ei määratle enam STEM-ainete valdkonda kui maskuliinset.

Seepärast on meie projekti “My Box of STEAM” üks eesmärke tuua tüdrukud lähemale STEM-ainetele, näidates neile kõigi nende naiste, nagu Mary Anning, Ada Lovelace, Maria Sybilla Merian, Sylvia Earle ja paljude teiste, kes muutsid midagi ja kelle “ametlik” ajalugu näib olevat unustanud, tähendusrikkaid lugusid.

*The Global Gender Gap Report 2023  – Maailma Majandusfoorumi uuring mõõdab soolist ebavõrdsust 146 riigis ja jälgib nende arengut aja jooksul, keskendudes naiste ja meeste suhtelistele erinevustele neljas peamises mõõtmes: majanduslik osalus ja võimalused, haridustaseme saavutamine, tervis ja ellujäämine ning poliitiline mõjuvõimu suurendamine.

Allikas:

The Global Gender Gap Report 2023. World Economic Forum 2023. https://www.weforum.org/reports/global-gender-gap-report-2023.

Scroll to Top