O PROJEKTU

U našoj tehnološkoj eri koja se brzo razvija, postoji sve veća potreba za STEM vještinama, a obrazovanje i edukacija imaju ključnu ulogu u osposobljavanju pojedinaca u tim vještinama. Međutim, mnoge zemlje bilježe pad STEM obrazovanja i osposobljavanja unatoč sve većoj potražnji. Štoviše, i dalje postoje brojni stereotipi koji se tiču ​​STEM-a, posebice onih koji se odnose na rodne nejednakosti.

Želimo promicati uključivanje STEM-a među učenicima osnovnih škola tako što ćemo osmisliti niz odabranih “kutija” koje nude aktivnosti temeljene na školskom kurikulumu, kao i vježbe pripovijedanja vezane uz STEM. Alati za pripovijedanje omogućit će učenicima da podijele svoja otkrića s ostatkom razreda i njeguju svoje vještine usmenog izražavanja.

Dodavanjem ‘A’ za ‘Umjetnost’ usvajamo STE’A’M pristup: s „kutijama“ učenici će moći razviti ne samo svoje kompetencije u STEM predmetima, već i ključne vještine kao što su suradnja, komunikacija, kreativnost, i prezentacijske vještine.

Korištenjem integriranog i multidisciplinarnog pristupa i učenja temeljenog na istraživanju, My Box Of STEAM ima za cilj poticati kritičko razmišljanje te promicati inkluziju i raznolikost. Vjerujemo da bi svaki učenik trebao dobiti istu priliku i poticaj te se ne slažemo s mišljenjem da su STEM predmeti namijenjeni isključivo određenoj skupini pojedinaca. Stoga se značajni napori ulažu u uključivanje inkluzivnih praksi tijekom izrade projektnih resursa i alata. Naš cilj je dvojak: aktivno raditi na smanjivanju rodne nejednakosti u STEM području i zadovoljiti specifične zahtjeve učenika s poremećajima učenja.

U okviru ovog projekta izradit ćemo kolekciju od 35 STEM kutija koje će pokrivati ​​niz STEM predmeta namijenjenih učenicima od 6 do 12 godina, usklađeno sa školskim kurikulumom. Svaka „kutija“ biti će popraćena vodičima koji objašnjavaju kako ih izraditi i pedagoškim metodama, koje slijede STEAM pristup, za učitelje u razdoblju tijekom školske godine, kako bi se olakšalo razumijevanje i provedba aktivnosti.

Također, izradit će se Pedagoški vodič za pomoć učiteljima i školama u korištenju zanimljivih i inkluzivnih STEAM obrazovnih alata i pristupa. Nadalje, Vodič za izradu kutija bit će dostupan, osnažujući učitelje da kreiraju vlastite prilagođene kutije koje zadovoljavaju njihove specifične potrebe. Na kraju, izradit će se Vodič za provedbu koji će uključivati ​​nacionalna izvješća iz faze testiranja projekta i svjedočanstva sudionika.

Projekt poboljšava pristup inovativnim metodama učenja za učenike s poremećajima u učenju i ponašanju, povećava interes za STEM predmete i karijere među podzastupljenim skupinama te osnažuje učenike za veću uključenost u proces učenja.

Pogledajte blog projekta i pratite društvene medije partnera kako biste bili informirani o našim resursima!

Financirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

(Broj projekta: 2022-2-EE01-KA220-SCH-000099273)

Scroll to Top