Usmenost i umijeće pripovijedanja

Sposobnost pripovijedanja i očaravanja glasom i pričama tajni je sastojak naših kutija koje ne sadrže samo materijale za reprodukciju eksperimenata i znanstvenih iskustava, već i narativni alat i kratku priču povezanu s njima.

S vremenom ćete vidjeti da ovi alati imaju različite oblike, načine i namjene, ali svi imaju svrhu pomaganja i pomoći učenicima i učiteljima u razumijevanju aktivnosti.

Što može biti uzbudljivije od priče koja privlači pozornost?

Priče, bilo da se radi o bajkama ili “romantiziranim” biografijama znanstvenika, snažno utječu na djecu: ne samo s intelektualnog gledišta, već prvenstveno s afektivnog. Stoga je pripovijedanje (ili usmeno pripovijedanje) način da doprete do svih učenika i olakšate im proces učenja. Poučavanje pričom također je sredstvo za učitelje da bolje uključe djecu s posebnim obrazovnim potrebama, jer ova metoda prezentira informacije na drugačiji način i angažira učenike.

Naši narativni alati omogućuju učiteljima da svoju nastavu učine privlačnijom i poticajnijom. Zapravo, animirano pripovijedanje, korištenjem glasa, vještih gesta i izraza lica za naglašavanje istaknutih trenutaka, stvorit će impresivnu atmosferu za publiku.

Dodatno, sve naše narativne alate mogu reproducirati djeca, koja tako razvijaju autonoman pristup subjektu i pripovijesti. Koraci za savršeno razumijevanje teksta i onoga što treba učiniti uključuju slušanje, pamćenje i usmeno ponavljanje od strane djeteta. Naši alati, koji miješaju igre i umjetnost, imaju za cilj učiniti upravo to: poboljšati vještine učenika na privlačan i prije svega uključiv način.

“A” u STEAM-u obuhvaća sve discipline umjetnosti i humanističkih znanosti. Također je sinonim, da tako kažemo, za maštu i kreativnost. Maštovit i neograničen pogled je ono što nas tjera da idemo sve dalje.

Nastojali smo obraditi teme naših kutija pristupom temeljenim na mašti i usudili smo se odmaknuti od poznatih modela kako bismo stvorili nešto novo. Čuđenje i zadivljenost, kao i znatiželja, ono je što je čak i prve ljude nagnalo da traže nova rješenja.

Budite spremni krenuti na uzbudljivo putovanje s našim kutijama i otkriti svijet u kojem i učenici i učitelji mogu pronaći nove prilike za vježbanje svojih znanstvenih i maštovitih vještina.

Alati za pripovijedanje

U prvoj kutiji posvećenoj Sunčanom satu upotrijebili smo leporello (alat koji ćete pronaći i u drugim kutijama), koji autori, umjetnički dvojac „Grimm Twins“, nazivaju i KAZALIŠTEM TIHE KNJIGE. Tiho jer sadrži samo slike, kazalište jer nam omogućuje scensko pripovijedanje.

To je jedan od omiljenih alata Twins-a, s kojim su zapravo uvijek eksperimentirale na veliko zadovoljstvo, u mnogim prilikama u kojima je udruga Grimm sestre bila aktivna.

Kazalište Tihe knjige pomalo je igra, malo igračka, malo “pozornica” iza koje djeca nalaze hrabrosti ispričati svoje priče; ali i prilika za fantastičnu radionicu s kojom možete napraviti svoju verziju priče, dodajući svim već brojnim prednostima, i razvoj fine motorike. Metoda omogućuje djeci da povećaju svoje vještine koordinacije dok režu, lijepe, stvaraju, ostavljajući pritom dovoljno prostora za osobnu kreativnost…

Neka vas aspekt igre ne odvede do krivog zaključka, ove su aktivnosti sastavni dio raznolike i heterogene obrazovne metodologije. Mogućnost personalizacije ovog alata omogućuje učenicima da budu svjesniji i sigurniji u predmet na kojem rade.

Imamo još iznenađenja, više priča, više fantastičnih alata za vas. Pratite nas i dalje!

Scroll to Top