Vanemate roll STEMi  kodus õpetamisel

Kuigi koolid mängivad keskset rolli õpilaste tutvustamisel STEM-ainetega, tunnustatakse üha enam lapsevanemaid kui oma laste koduse STEM-hariduse võtmeisikuid. See roll on muutunud veelgi olulisemaks seoses kaugõppe levikuga, tehnoloogia arenguga ja kriitilise mõtlemise oskuste suureneva rõhutamisega. Osaledes aktiivselt oma laste STEM-õppes, saavad vanemad kasvatada uudishimu, edendada probleemide lahendamise oskusi ja panna tugeva aluse tulevasele edule.

Esimene samm STEMi kodus õpetamisel  algab uudishimu tekitamisest ja uurimise julgustamisest. Lapsed, kes on sageli esitavad küsimusi ümbritseva maailma kohta, on loomupärased õppijad. Vanemad saavad seda uudishimu kasvatades luua keskkonna, kus STEM-õpe õitseb. Igapäevaelu on täis võimalusi õpetada STEM-kontseptsioone. Olgu selleks siis köögis toiduvalmistamine (õpikarp Teadus köögis), aiandus (õpikarbid  Lillede geomeetria või Sammalde kasvatamine) või kodumasinate parandamine. Siin saavad vanemad julgustada oma lapsi küsimusi esitama, vaatlema ja uurima. Näiteks küpsetamine võib tutvustada põhilisi keemia mõisteid, näiteks koostisainete vahelisi reaktsioone, samas kui puumaja ehitamine võib tutvustada lastele inseneriteaduse printsiipe.

Vanemad saavad mängida olulist rolli, julgustades lapsi küsima “miks” ja “kuidas” küsimusi. Kui lapsed uurivad maailma kohta, peaksid vanemad vältima lihtsate vastuste andmist ja selle asemel suunama neid avastamisprotsessi. Näiteks kui laps küsib, miks taevas on sinine (õpikarp Kuidas me näeme?), võivad vanemad seletada valguse murdumist lihtsal viisil või isegi julgustada last edasi uurima. See soodustab uudishimu ja harjumust leida tõenduspõhiseid vastuseid.

Lastevanemate fotod Gimnaziala Nr. 16 Take Ionescu
Lastevanemate fotod Gimnaziala Nr. 16 Take Ionescu

Raamatute, mõistatuste, mängude ja lihtsate teaduslike vahendite (luubid, joonlauad või ehitusklotsid jms) kättesaadavaks tegemine, aitab lastel mänguliselt katsetada STEM-mõisteid. Digitaalsed vahendid, nagu rakendused, programmeerimise mängud ja virtuaalsed laborid, võivad samuti toetada STEM-õpet, võimaldades lastel suhelda selliste mõistetega nagu programmeerimine, geomeetria ja füüsika huvitaval ja interaktiivsel viisil. Vanemad saavad integreerida STEM-õpet igapäevaellu, lisades õppetegevusi, mis stimuleerivad probleemide lahendamist ja kriitilist mõtlemist. Väiksematele lastele võib LEGO klotsidega ehitamine või mikroskoobi kasutamine igapäevaste esemete vaatlemiseks tutvustada põhilisi inseneri teadmisi ja bioloogiat. Vanematel lastel on võimalik harjutada keerulisemate teaduslike mõistete praktilist mõistmist, kui nad tegelevad iseendale tehtud projektidega, nagu näiteks vulkaani mudeli loomine või väikese roboti konstrueerimine komplektide abil. (Õpikarbid Ole minu robot või Kuidas magnetid töötavad).

Lastevanemate fotod Gimnaziala Nr. 16 Take Ionescu
Lastevanemate fotod Gimnaziala Nr. 16 Take Ionescu

Kui esitate lastele reaalseid väljakutseid või palute neil leida lahendusi igapäevastele probleemidele, julgustab see loomingulist probleemide lahendamist. Lapsevanemad võivad esitada oma lastele küsimusi, näiteks: “Kuidas saaksime kodus vähendada veekulu?” või “Mida sa leiutaksid, et aidata keskkonda puhastada?”. (Õpikarbid Ookeani puhastamine või Vee olekud).

Need avatud küsimused soodustavad uuenduslikkust ja julgustavad lapsi mõtlema, kuidas STEM-lahendusi rakendada pakiliste globaalsete probleemide puhul.

Vanemad saavad tutvustada oma lastele STEM-valdkondade arvukaid võimalusi, rääkides teaduse, tehnoloogia, inseneriteaduse ja matemaatikaga seotud erinevatest karjääridest . Arsti juures käimine võib avada vestluse meditsiini valdkonna elukutsetest, samal ajal kui loodusfilmi vaatamine võib viia aruteludeni keskkonnateaduste või looduskaitsealaste jõupingutuste üle. Vanemad saavad selgitada, kuidas STEM-elukutsed maailma kujundavad, ja julgustada oma lapsi uurima valdkondi, mis neid huvitavad. Ekskursioonid teaduse muuseumidesse, loomaaedadesse või tehnoloogia väljapanekutele võivad anda lastele praktilisi kogemusi ja anda aimu STEM-kontseptsioonide tegelikust rakendamisest. Need külastused võivad tekitada põnevust, ergutada uudishimu ja pakkuda vanematele täiendavaid võimalusi õppimise kinnistamiseks.

Kuigi lapsevanemad saavad kodus pakkuda põhilist STEM-õpet, on koostöö koolide ja õpetajatega oluline, et tagada terviklik haridus. Koostöö õpetajatega aitab vanematel olla kursis oma laste edusammudega STEM-ainetes ja teha kindlaks valdkonnad, kus võib olla vaja lisatoetust. Vanemad saavad kinnistada seda, mida nende lapsed koolis õpivad, aidates kodutööde tegemisel, arutades klassiprojekte ja osaledes tegevustes, mis on kooskõlas kooli STEM-õppekavaga. Õppetundide läbivaatamine ja laste julgustamine, et nad selgitaksid, mida nad on õppinud, aitab kinnistada mõisteid. Paljudes koolides ja kogukondades toimuvad teadusmessid, programmeerimisvõistlused ja inseneriklubid. Vanemad võivad julgustada oma lapsi nendes tegevustes osalema, pakkudes nii emotsionaalset kui ka logistilist tuge. Nendel üritustel osalemisega näitavad vanemad ka, et nad väärtustavad STEM-haridust, mis võib motiveerida lapsi investeerima aega ja vaeva oma õpingutesse.

STEM-haridus ei piirdu ainult klassiruumidega; see võib areneda ka kodudes, kus lapsi julgustatakse uurima, katsetama ja ümbritsevast maailmast kriitiliselt mõtlema . Kui vanemad jätkavad oma laste STEM-õppes osalemist, ei valmista nad neid mitte ainult ette tulevase akadeemilise edu saavutamiseks, vaid kasvatavad ka homseid probleemilahendajaid ja uuendajaid.

Scroll to Top