KOSMOSE TÜDRUKUD!

Meie projekti MY BOX OF STEAM üks kõige ambitsioonikamaid ja samas inspireerivamaid eesmärke on pakkuda tüdrukutele eeskujusid, inspireerida neid ja tuua nad teaduse, tehnoloogia ja inseneriteaduse juurde. Need teemad ei kujunda mitte ainult meie planeedi tulevikku, vaid on üha olulisemad ka naissoo tuleviku jaoks, kuna need on seotud majanduslikult kõige tulusamate  ja arenevate töökohtadega.

Nagu me oleme varem kirjutanud, heidutab  tüdrukuid sooline ebavõrdsus haridusesSTEM-ainetega tegelema ja toimib diskrimineerimise vormina, mis piirab nende võimalusi tulevikus.

Põhjused, mis hoiavad tüdrukuid sageli STEM-õppeainetest eemal, on muu hulgas enesehinnangu puudumine, ebapiisav julgustamine perekonna poolt – koos piisava rahalise toetuse puudumisega – ja stereotüüpne ühiskondlik mõtteviis: „see ei ole tüdrukute jaoks“.

Kuigi viimasel ajal on ilmunud filme, raamatuid, koomikseid, mis püüavad tuua naised, kes on andnud oma fundamentaalse panuse teaduse ja matemaatika arengusse ja sellega „ajalugu“ teinud, tagasi tähelepanu keskpunkti. Seepärast usume, et neid näiteid on vaja jätkuvalt jagada!

Seepärast leiate paljudes meie õpikarpides elulugusid erakordsetest naistest, kes tegid avastusi, mis olid olulised teaduse arengule ja kogu inimkonnale. Kujusid, milles väikesed tüdrukud saavad end ära tunda ja inspiratsiooni ammutada. Need on lood, mida sageli ei leia traditsioonilistest ajalooraamatutest, need on vähetuntud lood, ja ometi tähendasid nende naisteadlaste ja matemaatikute avastused tõelisi arenguhüppeid kogu inimkonna jaoks. Kõik teavad Marie  Curie’d, kuid võib-olla ei ole kõik tuttavad Grace Hopperi, Sylvia Earle’i, Rosalind Franklini, Maryan Marzakhani, Laura Bassi, Maria Sibylla Meriani… (ja paljude teiste) põnevate eludega. Naisteadlased, kes panustasid oma õpingute, uurimistöö ja ohvrimeelsusega isegi ajaloolistel perioodidel, mil naistel ei olnud lubatud õppida. Lühikesed elulookirjeldused, milliseid leiate meie õpikarpides olevate materjalide hulgast, on mõeldud ergutuseks mitte ainult õpilastele, vaid ka õpetajatele ja lapsevanematele.

 

Nende eesmärk on näidata kõigile, kui oluline ja märkimisväärne on olnud naiste panus. Nad rõhutavad ka seda, kui raske ja vaevaline see teekond on olnud ning kui vajalik on endiselt igaühe jaoks meist, et see lõhe, see sooline ebavõrdsus, mille tõttu meie naisüliõpilased (Itaalias on olukord raskem kui teistes ELi riikides) on endiselt vähemuses võrreldes oma meessoost kolleegidega, väheneks üha enam, kuni see kaob.*.

Meie projekt pakub õpetajatele ning alg- ja põhikooli poistele ja tüdrukutele stiimuleid ja ideid, püüdes juhtida tähelepanu probleemile, mis on veel lahendustest kaugelt. Lõhed oskuste vahel nõuavad sihipäraseid projekte koos hariduskavadega (näiteks 2023. aastal võeti Itaalias vastu eelarveseadus, milles määratletakse uued suunised, et võtta juba alates lasteaiast kasutusele töötoad, programmeerimise projektid ja muud kooli- ja koolivälised tegevused, et tõhustada STEM-distsipliinidega seotud õppimist *). Meie projekt MY BOX OF STEAM on seega sellel teel, pakkudes välja mitte ainult eksperimente, vaid ka mänge ja väikeseid elulugude jutukesi kui vahendeid soolise võrdõiguslikkuse edendamiseks ning STEM-ainete lähemale toomiseks poistele ja tüdrukutele.

 

 

ÜRO Peaassamblee kuulutas 2015. aasta detsembris 11. veebruari ametlikult rahvusvaheliseks naiste ja tüdrukute teaduspäevaks. Loodame, et peagi on meil terve aasta „11. veebruar“, kus on üha rohkem naisteadlasi, matemaatikuid, astronaute… sõna otseses mõttes kosmosetüdrukuid! Meie oleme omal väikesel moel panustanud oma õpikarpidega, tulge koos meiega neid avastama!

 

“Naised on alati pidanud kahekordselt võitlema. Nad on alati pidanud kandma kahte koormat, era- ja sotsiaalset koormat. Naised on ühiskonna selgroog,“

(Rita Levi Montalcini, neuroloog, 1986 Nobel Metsiini Preemia)

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top