STEAM õpikarbid ja keskkond: vähendage, taastootke, võtke ringlusse

My Box of Steam projekti üks põhiaspekte on õpikarpide jätkusuutlikkus: lisaks sellele, et neid on lihtne ja taskukohane luua, tahtsime piirata oma projekti mõju keskkonnale. Mida me siis tegime?

Allikas: Grimm Sisters

Vähendamine

Esiteks oli üks meie eesmärkidest õpikarpide kujundamisel kasutada nii vähe kui võimalik: need sisaldavad kõike, mis on eksperimendi jaoks vajalik (pluss narratiivne ressurss), üldisi juhiseid ja tegevuskavade ideid, ja see ongi kõik! Me ei tahtnud lisada materjale, mis oleksid siin ainult nö ilu pärast. Katsed, mida teie õpilased läbi viivad ning nende muud tgevused, toimivad iseenesest hästi, nii et pole vaja midagi muud lauale lisada. Muidugi võite õpikarbis “Lillede pigmendid” kasutada kummitemplit, kuid see on puhtalt valikuline, nii et me ei lisanud seda õpikarpi. Lisaks aitab vähemate materjalide olemasolu hoida karpi taskukohasena: paljusid vajalikke esemeid – näiteks pastakaid, joonlaudu, kääre – võib juba klassiruumist leida.

Korduvkasutamine

Seejärel kujundasime õpikarbid korduvkasutatavaks: selles sisalduvad materjalid on enamasti mitu korda kasutatavad ja pakkusime alternatiive, kui tundsime, et paberit või pappi ei saa mitu korda uuesti kasutada. Näiteks karbis  “Kuidas kaarti kasutada” kujundasime paberist malelaua, kuid pakkusime võimalusi puidust malelaua valmistamiseks ja tükkide printimiseks 3D-printeriga.

Ringlusse võtmine

Lõpuks, kui vaatate kõiki meie õpikarpe, saate aru, et on palju materjale või isegi mõnikord ühiseid teemasid. Ja tõepoolest: nagu me varem mainisime, on meie eesmärk kasutada materjale, mida saab klassiruumis hõlpsasti leida, kuid kuna meie katsed põhinevad taskukohastel komponentidel, leiate need meie erinevates õpikarpidest mitmeid kordi. Muidugi, kuigi tavaliselt soovitame karbi komponente hoida suurtes ümbrikes või kingakarpides, võite sisu ühest karbist teise teisaldada!

Seejärel, nagu leiate meie teoreetilistest juhenditest selle kohta, kuidas oma karpe luua või STEAM-tegevusi läbi viia, soovitame teil uusi asju ise avastada. Mis tähendab, et saate meie õpikarpide sisu taaskasutada ka muudeks tegevusteks! Kas projekti My Box of STEAM eesmärk ei võika olla panna sind mõtlema kastist väljspoole?

Haridus

Kuigi see ei kuulu nn 3 R-i hulka, on selle projekti eesmärk ka keskkonnaalane harimine. Meie õpikarbid käsitlevad mitmeid teemasid ja keskkonna säilitamine on paljude karpide korduv alateema: lisateabe saamiseks vaadake karpe “Ookeani puhastamine”, “Päikeseenergia” või “Õhk”! See võimaldab teil luua ka mõned seosed karpide ja oma klasside vahel, kuna need kuuluvad teie õppekavadesse rohkem kui ühel viisil.

Allikas: õpikarp “Ookeani puhastamine”

Kui otsite rohkem võimalusi oma keskkonnamõju parandamiseks, vaadake oma riiklikke soovitusi ringlussevõtu ja keskkonnakaitse kohta. Väikese uurimistööga võib see anda teile isegi ideid tulevaste karpide jaoks!

Scroll to Top