Õpilaste STEAM-haridusse kaasamise suurendamine

STEAM haridust, mis integreerib kunsti (A) STEM-iga (loodusteadused, tehnoloogia, inseneriteadus ja matemaatika), väärtustatakse üha enam oma suutlikkuse tõttu arendada õpilastes ühtaegu  nii loovust kui ka  uurimis- ning probleemilahendusoskust (Euroopa Komisjon, 2022).  Ülemaailmne vajadus STEAM-hariduse järele on tingitud tänapäeva ühiskonna vajadustest mitmekülgselt arenenud tööjõu järele, kes suudaks lahendada erinevaid tööalaseid väljakutseid uuenduslike lähenemisviiside abil, kes valdaks uusi tehnoloogiaid ja interdistsiplinaarset mõtlemist (UNESCO, 2019).

Foto Canva

Mitmete STEAM-valdkondade ühendamine on omandanud võtmetähtsuse meie ajastu probleemide lahendamisel. Üha suuremaks on muutunud huvi integreeritud ja interdistsiplinaarsete õppekavade vastu.  On tõestatud, et need kujundavad teadlikke ja pädevaid kodanikke (Perales & Aróstegui 2021).

Lisaks sellele püüab STEAM-haridus soodustada õppurite endi kaasamist õppeprotsessi ja käsitleda sotsiaalseid ebavõrdsusi: see tunnustab õpilaste erinevaid õpistiile ja eelistusi, samas püüab edendada õiglust, kaasatust ning ühiskonna harmoonilist toimimist. Uuringud näitavad, et tugev STEAM-haridus avaldab positiivset mõju õpilaste akadeemilisele sooritusele, õpimotivatsioonile ja juhtimisoskustele(Liao et al, 2022).

STEAM-i interdistsiplinaarne iseloom võib õpilastele esitada selliseid väljakutseid, mis muudavad kaasatuse tõhusa STEAM-hariduse oluliseks aspektiks. Õpilaste aktiivset kaasatust saab edendada läbi  interaktiivsete ja praktiliste tegevuste, reaalmaailmaga seoste loomise ning individuaalsete õpivajaduste ja -stiilidega arvestamisega. See rõhuasetus on eriti oluline mitmesuguste  erivajadustega, sh õpiraskuste  taustaga õpilaste puhul.

Sellest vaatenurgast lähtuvalt integreerib projekt MyBoxOfSTEAM loo jutustamise komponendi STEM-ainetesse.

MyBoxOfSTEAM: STEAM- ainete aktiivse õppimine  läbi kunsti.

MyBoxOfSTEAM on projekt, mille eesmärk on suurendada põhikooli  I-II kooliastme õpilaste kaasatust STEAM-ainetes. Projekt pakub selliseid õppekavapõhiseid ja kasutajasõbralikke haridusressursse õpetajatele, mis ühendavad lugude  jutustamist ja uurimuslikku õpet.

Kunsti loomine ja lugude  jutustamine soodustavad õpilaste kaasatust, muutes loodusteadused lõbusamaks ja nauditavamaks! Jutustamise kaudu suudavad õpilased mõista rohkem STEAM-i olemust, arendades samal ajal oma loovust ning õpetajad saavad luua kaasahaaravaid jutustusi, mis ületavad ainepiire ja illustreerivad inimsaavutuste omavahelist seotust.

See koostööprojekt soodustab meeskonnatöö, suhtlemise, loovuse, kriitilise mõtlemise ja esitlusoskuste arengut ning aitab õpilastel juba omandatud oskustele lisa saada. Lisaks pöörab projekt erilist tähelepanu kaasatusele, pannes erinevate vajadustega õpilased õppematerjalide disainimise  keskmesse.

Projekt on ellu kutsutud vajadusest uuenduslike meetodite järele erivajadustega õpilaste õpitegevuse rikastamiseks läbi uudishimu äratamise ja oluliste oskuste arendamise. Õpilaste kaasatuse prioriteediks seadmine ja interdistsiplinaarsete ning lugude  jutustamise komponentide lisamine muudab STEAM-hariduse elavamaks, asjakohasemaks ja tõhusamaks. See aitab õpetajatel kujundada tuleviku väljakutsetele vastavat vajalike teadmiste, loovate  ja probleemilahendusoskustega õpilaste põlvkonda.


Viited:

Euroopa Komisjon. (2022, 2. november). Increasing student engagement in STEAM education. https://school-education.ec.europa.eu/en/insights/practices/increasing-student-engagement-steam-education

Liao, X., Luo, H., Xiao, Y., Ma, L., Li, J., & Zhu, M. (2022). Learning Patterns in STEAM Education: A Comparison of Three Learner Profiles. MDPI AG Education Sciences, 12(9), 1-15. http://dx.doi.org/10.3390/educsci12090614

Perales, F. J., & Aróstegui, J. L. (2021). The STEAM approach: Implementation and educational, social and economic consequences. Arts Education Policy Review, 1-9. https://doi.org/10.1080/10632913.2021.1974997 UNESCO. (2019). Exploring STEM Competences for the 21st Century (Current and Critical Issues in Curriculum, Learning and Assessment Series, no. 30). https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000368485

Scroll to Top