Pet savjeta za poboljšanje inkluzivnosti vaših nastavnih materijala

Posljednji objavljeni članak bavio se temom nejednakosti u obrazovanju i istaknuo činjenicu da su naše kutije inkluzivne, uključujući učenike sa specifičnim poteškoćama u učenju.

Ali što su specifične teškoće u učenju? To su dugoročni uvjeti koji utječu na put učenja pojedinca. Oni su neurobiološkog podrijetla i mogu poremetiti kognitivni razvoj sposobnosti učenja. Međutim, ne postoji veza između razine inteligencije osobe, individualnog truda, tjelesnog oštećenja, socioekonomskog statusa ili kulturnog porijekla i poteškoća u učenju! To su na primjer, disleksija, disfazija, disortografija, diskalkulija, disgrafija i dispraksija.

Naše kutije su stoga dizajnirane da budu inkluzivne, posebno za osobe s ovim poremećajima. Ali ti učenici ponekad imaju vrlo različite poteškoće. Dakle, kako ih možemo uspješno uključiti pružajući im pomoć koja im je potrebna?

Sljedećih pet savjeta pomoći će vam da poboljšate inkluzivnost svojih nastavnih materijala!

  • Strukturiranje nastavne jedinice

Nemojte se ustručavati započeti lekciju objašnjavajući što planirate raditi tijekom lekcije. To će omogućiti svim učenicima da uspostave mentalnu mapu lekcije kako bi se lakše snalazili, znali što se od njih očekuje i bolje izvršavali tražene zadatke.

  • Izbjegavajte dvostruke zadatke

Podijelite svoju lekciju na male zadatke koje treba izvršiti jedan po jedan. Ako se upute daju usmeno, glagole radnje možete napisati pomoću piktograma na ploču.

  • Usredotočite se na logičke vježbe

Trebalo biste dati prednost vježbama koje se temelje na logici u odnosu na one koje se temelje na pamćenju. Preporučljivo je smanjiti zadatke koji zahtijevaju fine motoričke sposobnosti, poput pisanja. To omogućuje učenicima da se koncentriraju na sadržaj lekcije umjesto da troše vrijeme na periferne zadatke.

  • Prilagodite izgled materijala

Usvojite sljedeći izgled nastavnih materijala kako bi oni bili inkluzivni: lijevo poravnanje, korištenje odgovarajućih fontova kao što su Arial, Century Gothic ili OpenDys, prored 1.5 i veličina fonta između 12 i 16. Korištenje podnaslova, boja i grafičkih oznaka može biti korisno za strukturiranje teksta, a tisak treba raditi samo na jednoj strani papira, po mogućnosti prljavobijele boje.

  • Kratko ponovite na kraju lekcije

Nemojte se ustručavati na kraju lekcije se prisjetiti onoga što ste radili. Ovo će pomoći učenicima da upamte i razmisle o onome što su naučili.

Ako želite saznati više o uključivanju učenika s poteškoćama u učenju u STEAM, trenutno radimo na dva vodiča koji će vam pomoći!

Prvi, koji uskoro stiže, je pedagoški vodič koji pokriva teme kao što su STE(A)M filozofija, STEAM za mlađu djecu, za djevojčice, za učenike s poteškoćama u učenju i još mnogo toga. Drugi dio vodiča također će vam dati neke vrlo konkretne ideje za aktivnosti koje će vam pomoći u implementaciji STEAM metode.

Zatim, obratite pažnju na naš drugi vodič, “Vodič za implementaciju”, koji će vam objasniti i dati sve savjete potrebne za izradu vlastitih obrazovnih kutija!

Maria Montessori 

1870-1952

Scroll to Top