Cinci sfaturi pentru a îmbunătăți gradul de incluziune a materialelor dumneavoastră didactice

Ultimul articol publicat a abordat subiectul inegalităților în educație și a evidențiat faptul că boxele noastre sunt incluzive, inclusiv pentru elevii cu dificultăți specifice de învățare.

Dar ce sunt dizabilitățile specifice de învățare? Acestea sunt afecțiuni pe termen lung care au un impact asupra parcursului de învățare al unei persoane. Ele au o origine neurobiologică și pot perturba dezvoltarea cognitivă a abilităților de învățare. Cu toate acestea, nu există nicio legătură între nivelul de inteligență al unei persoane, efortul individual, deficiența fizică, statutul socio-economic sau mediul cultural și o dizabilitate de învățare! Acestea sunt adesea denumite dis- de exemplu, dislexie, disfazie, disortografie, discalculie, disgrafie și dispraxie.

Prin urmare, cutiile noastre au fost concepute pentru a fi incluzive, în special pentru persoanele cu aceste tulburări. Dar acești elevi se confruntă uneori cu dificultăți foarte diferite. Așadar, cum îi putem include cu succes oferindu-le ajutorul de care au nevoie?

Următoarele cinci sfaturi vă vor ajuta să îmbunătățiți gradul de incluziune al materialelor didactice!

  • Structurarea lecției

Nu ezitați să vă începeți lecția explicând ce intenționați să faceți în timpul acesteia. Acest lucru le va permite tuturor elevilor să stabilească o hartă mentală a lecției, astfel încât vor putea să se orienteze mai bine, să știe ce se așteaptă de la ei și să se descurce mai bine în sarcinile solicitate.

  • Evitați sarcinile duble

Împărțiți lecția în sarcini mici, pe care să le îndepliniți pe rând. În cazul în care instrucțiunile sunt date oral, puteți scrie verbele de acțiune folosind pictograme pe tablă.

  •  Concentrați-vă pe exerciții logice

Exercițiile bazate pe logică ar trebui să fie favorizate în detrimentul celor bazate pe memorie. Este recomandabilă reducerea sarcinilor care necesită motricitate fină, cum ar fi scrisul, și evitarea manipulărilor complexe. Acest lucru le permite elevilor să se concentreze pe conținutul lecției, mai degrabă decât să petreacă timp cu sarcini periferice.

  • Adapt the layout

Pentru ca materialele didactice să fie incluzive, adoptați următoarea prezentare: aliniere la stânga, utilizarea unor fonturi adecvate, cum ar fi Arial, Century Gothic sau OpenDys, spațiere între rânduri de 1,5 și o dimensiune a fontului între 12 și 16. Utilizarea subtitlurilor, a culorilor și a punctelor poate fi utilă pentru structurarea textului, iar tipărirea ar trebui să se facă doar pe o singură față a hârtiei, de preferință pe alb.

  • Faceți o mică recapitulare la sfârșitul lecției.

Nu ezitați să vă amintiți ce ați învățat la sfârșitul lecției. Acest lucru îi va ajuta pe elevi să memoreze și să reflecteze asupra a ceea ce au învățat.

Dacă doriți să aflați mai multe despre includerea elevilor cu dizabilități de învățare în STEAM, lucrăm în prezent la două ghiduri pentru a vă ajuta!

Primul, care va sosi în curând, este un ghid pedagogic care acoperă subiecte precum filozofia STE(A)M, STEAM pentru copiii mai mici, pentru fete, pentru elevii cu dificultăți de învățare și multe altele. A doua parte a ghidului vă va oferi, de asemenea, câteva idei foarte concrete de activități care să vă ajute să implementați metoda STEAM.

Apoi, fiți cu ochii pe cel de-al doilea ghid al nostru, „Ghidul de implementare”, care vă va explica și vă va oferi toate sfaturile necesare pentru a vă realiza propriile cutii educaționale!

Maria Montessori 

1870-1952

Scroll to Top