Oralitatea și arta de a povesti

Capacitatea de a povesti și de a încânta cu vocea și poveștile este ingredientul secret al cutiilor noastre, care nu conțin doar materiale pentru a reproduce experimente și experiențe științifice, ci și un instrument narativ și o povestire scurtă legată de acestea.

În timp, veți vedea că aceste instrumente au forme, moduri și utilizări diferite, dar toate au scopul de a ajuta și asista elevii și profesorii să înțeleagă activitățile.

Ce poate fi mai interesant decât o poveste pentru a capta atenția?

Poveștile, fie că sunt basme sau biografii „romanțate” ale oamenilor de știință, au un impact puternic asupra copiilor: nu numai din punct de vedere intelectual, ci și, mai ales, din punct de vedere afectiv. Prin urmare, povestirea (sau narațiunea orală) este o modalitate de a ajunge la toți elevii și de a le ușura procesul de învățare. Predarea cu ajutorul unei povești este, de asemenea, un mijloc pentru profesori de a include mai bine copiii cu CES, deoarece această metodă prezintă informațiile în mod diferit și îi implică pe elevi.

Instrumentele noastre narative le permit profesorilor să își facă orele de curs mai atractive și mai stimulante. De fapt, povestirea animată, prin utilizarea vocii, a gesturilor abilitate și a expresiilor faciale pentru a sublinia momentele proeminente, va crea o atmosferă captivantă pentru public.

Și mai mult decât atât: toate instrumentele noastre narative pot fi reproduse și de către copii, care își pot dezvolta astfel o abordare autonomă a subiectului și a narațiunii. Etapele pentru o înțelegere perfectă a textului și a ceea ce este de făcut implică ascultarea, memorarea și restituirea orală de către copil. Instrumentele noastre, care îmbină jocurile și arta, urmăresc tocmai acest lucru: să îmbunătățească abilitățile elevilor într-un mod atractiv și mai ales incluziv.

„A” din STEAM cuprinde toate disciplinele din domeniul artelor și al științelor umaniste. Este, de asemenea, sinonimă, ca să spunem așa, cu imaginația și creativitatea. Privirea plină de imaginație și fără limite este cea care ne face să mergem tot mai departe.

Am căutat să abordăm temele din cutiile noastre cu o abordare bazată pe imaginație și am îndrăznit să ne îndepărtăm de modelele cunoscute pentru a crea ceva nou. Minunea și uimirea, precum și curiozitatea, sunt cele care i-au determinat chiar și pe primii oameni să caute soluții noi.

Fiți pregătiți să porniți într-o călătorie interesantă cu cutiile noastre și să descoperiți o lume în care atât elevii, cât și profesorii pot găsi noi oportunități de a-și exersa atât abilitățile științifice, cât și cele de imaginație.

Instrumente de storytelling

În prima cutie dedicată cadranului solar, am folosit un leporello (un instrument pe care îl veți găsi și în alte cutii), pe care autorii, duo-ul artistic Grimm Twins, îl numesc și SILENT BOOK THEATRE. Silențioasă pentru că nu conține decât imagini, teatru pentru că ne permite să ne punem în scenă povestirea.

Este unul dintre instrumentele preferate ale Gemenilor, pe care, de fapt, l-au experimentat întotdeauna cu mare satisfacție, cu numeroasele ocazii în care a activat asociația Surorile Grimm.

Teatrul de cărți tăcute este un pic de joc, un pic de jucărie, un pic de „scenă” în spatele căreia copiii își găsesc curajul de a-și spune poveștile; dar se prezintă și ca un atelier fantastic cu ajutorul căruia își pot realiza propria versiune, adăugând la toate avantajele deja numeroase, cel al dezvoltării motricității fine. Le permite copiilor să își sporească abilitățile de coordonare în timp ce taie, lipesc, creează, lăsând în același timp marje largi pentru creativitatea personală…

Aspectul ludic nu trebuie să inducă în eroare, aceste activități sunt parte integrantă a unei metodologii educative variate și eterogene. Faptul de a-și putea personaliza instrumentul le permite elevilor să fie mai conștienți și mai încrezători în ceea ce privește subiectul pe care îl lucrează.

Vă pregătim mai multe surprize, mai multe povești, mai multe instrumente fantastice. Continuați să ne urmăriți!

Scroll to Top