Testiranje kutija je dobilo zamah

Da bi sadržaj kutija bio još bolji, kutije smo testirali.

U Estoniji je u proljeće u Osnovnoj školi Martna testiran niz kutija. U testiranju je sudjelovalo 50 učenika (od toga 24 djevojčice) pod vodstvom sedam nastavnika.

Evo kratkog pregleda kutija koje su nedavno testirane:

MNOŽENJE

Mora li se tablica množenja u razredu učiti uz pomoć udžbenika ili radne bilježnice? Sigurno ne. Može se učiniti na potpuno drugačiji način, integracijom pokreta, rukotvorina, matematike, funkcionalnih vještina čitanja, kreativnog pisanja, rada prema vodiču, razvijanja vještina timskog rada itd.

Bilo je aktivnosti i u učionici i u dvorištu. Primjerice, učenici su mogli steći nova znanja o origamiju čije je savijanje imalo za cilj, s jedne strane, učiti tablicu množenja, a s druge strane učenici su mogli provjeriti svoje vještine čitanja s razumijevanjem, jer točan odgovor na svaku operaciju nalazio se u priči – tako su učenici mogli sami sebe ocijeniti i provjeriti svoje znanje. Igra na otvorenom izazvala je puno veselja i uzbuđenja jer su uz princip tombole učenici mogli provjeriti svoje znanje u parovima.

Origami tablice množenja
DINOSAURUSI

Što je paleontologija? Što radi paleontolog? Što znaš o dinosaurima? Tko je bila Mary Anning, koju su nazivali princezom paleontologije?

Bila su to pitanja na koja su učenici tražili odgovore. Put učenja započeli su učenjem pojma paleontologije te upoznavanjem i prepričavanjem priče Mary Anning.

Nadalje, postali su mladi paleontolozi i počeli pripremati prostor za iskopavanje fosila kako bi izvršili iskapanja. Ovaj put mladi znanstvenici uspjeli su pronaći otiske, zube i lubanje dinosaura. Slijedilo je proučavanje nalaza, njihova analiza, dokumentiranje pronađenog materijala, postavljanje hipoteze, provjera njezine točnosti i izvođenje zaključaka. Sve je to učinjeno znanstvenom metodom.

Grupe mladih paleontologa zatim su o svojim istraživačkim radovima izvijestile druge kolege iz razreda. Na kraju, trebalo je nacrtati različite dinosaure iz sjena njihovih kostura i dodati uvodne podatke koje je trebalo pretražiti u bespućima interneta.

Tako su ovog puta u nastavne aktivnosti integrirani različiti predmeti: biologija, geografija, jezik i književnost, umjetnost, matematika, povijest i informatika. Uz sve to ništa manje važno nije bilo uvježbavanje suradničkih, komunikacijskih i prezentacijskih vještina.

Označavanje područja iskopa
VODENICA

Učenici su prvo crtali i razgovarali o tome gdje se može osjetiti snaga vode.

Zatim su izašli van kako bi praktično isprobala snagu vode. Bilo je jako zabavno usmjeravati vodeni mlaz na lopticu za stolni tenis raznim sredstvima (crijevom, čašom, kantom za vodu, slamkom, vodenim pištoljem itd.). Mjerena je putanja kotrljanja po lopti i bilježeno je kotrlja li se lopta brzo ili sporo. Kao rezultat eksperimenta, djeca su otkrila da osoba može natjerati snagu vode da radi za svoju korist. Za to je potrebno izgraditi vodeno kolo koje će staviti u pogon vodenicu. Tako su i učenici 1. razreda izradili dva modela vodenih kotača, oba su savršeno radila.

Nakon pokusa na otvorenom, učenici su u razredu poslušala bajku „Mlinski duh“. U ovoj priči, Mlinski duh pomogao je popraviti vodenicu koja je spriječila djevojku da radi u mlinu. Prema bajci je dovršen mlin, likovi i mjesto radnje, a priča je prikazana kao igrokaz.

U videu pogledajte kako sila vode pokreće kuglice:

https://www.dropbox.com/scl/fi/o96euguqbze97xyxjb2za/katse-pinksipalliga.mp4?rlkey=prihnry1i9vmxyq9sfs985o3t&st=xdhujmdk&dl=0

UZGAJANJE MAHOVINE

Projekt je započeo čitanjem učiteljice priče „Zeleni vez“. Iz priče smo saznali koliko je zeleni tepih od mahovine koji su izvezle vilinske djevojke važan za prirodu i ljude.

Zatim su učenici izašli van kako bi saznali kakva je mahovina i gdje raste. Tijekom studijskog posjeta pronađene su razne “mahovine”, a pokazalo se da neke od njih nisu mahovine već lišajevi.

Zatim je proveden eksperiment u kojem je mahovina natjerana da raste unutar pet različitih vrhova: 1. samo suha mahovina, 2. voda i mahovina, 3. suha zemlja i mahovina, 4. voda, zemlja i mahovina, 5. voda i mahovina, a potonja je također bila prekrivena od svjetla.

Budući da mahovina raste vrlo sporo, eksperiment je trajao nekoliko tjedana. S vremena na vrijeme odlazili su provjeriti kako je mahovina i pazili da ne ostane suha, dodajući vodu u posude u koje treba.

Dva tjedna kasnije odlučeno je prekinuti eksperiment. Doista, mahovina raste tako sporo da nisu postignuti nikakvi vidljivi rezultati. Međutim, učenici su saznali što je biljkama potrebno za rast: tlo, voda i sunce. Prije pražnjenja pregledano je i korijenje biljaka i mahovina u tlu.

Tijekom vikenda mahovina u jednoj čaši i se osušile na toplom suncu – previše sunca i slobodni dani također mogu biti štetni!

Mahovina u različitim uvjetima uzgoja

Ako i vi želite koristiti ove kutije za svoje učenje, možete ih pronaći na našoj web stranici.

Uživajte u eksperimentiranju!

Scroll to Top