Mali pregled – prva projektna godina je pri kraju

Započeo je 12. mjesec našeg projekta i na pola smo puta. Pogledajmo što je gotovo, što je u tijeku i što je pred nama.

Pedagoški priručnik

Pedagoški priručnik o provedbi STEM učenja izrađen je pod vodstvom Osnovne škole Martna. Ovaj materijal od oko 50 stranica uvodi učitelje u važnost STEAM-a i njegovu filozofiju, s fokusom na učenike s poteškoćama u učenju, kao i posebnim fokusom na djevojčice, a namijenjen je za korištenje na osnovnoj razini. U tijeku je završna lektura na jezicima zemalja partnera. Pratite našu web stranicu kako biste pristupili ovom materijalu.

Stvaranje STEM kutija

Dovršeno je deset od 35 kutija koje pokrivaju širok raspon tema za učenike od 6 do 12 godina. Izrađene su upute za izradu kutija s popratnim pričama i pedagoškim prijedlozima za korištenje kutija. Sve navedeno prevedeno je na hrvatski, estonski, francuski, talijanski, rumunjski. U tijeku je testiranje ovih kutija s učenicima. Prvi dojmovi iz različitih zemalja bili su slični – učenici su bili entuzijastični i vrlo uključeni u rad, a učitelji su dali pozitivne povratne informacije. Uskoro ćemo dodati prvih deset kutija na web stranicu kako bi ih svi mogli vidjeti i koristiti. Odabrane su teme za sljedećih 10 kutija. Proces izrade setova je u tijeku. Kutije bi trebale biti prevedene do kraja veljače i krenut će testiranje s učenicima. Određene su i ideje za zadnjih 15 kutija.

Vodič za izradu kutija

Ovaj vodič daje pregled procesa stvaranja STEAM box-a. Prvi dio fokusiran je na izradu materijala za kutije: kako pojednostaviti teme koje želite pokriti, kako stvoriti kutije od svojih početnih ideja i kako dizajnirati alate za pripovijedanje kako bi materijali bili razumljivi svim učenicima. Drugi dio se fokusira na inkluziju, kako kreirati inkluzivne obrazovne kutije. U trećem dijelu fokus je na prikupljanju povratnih informacija od učenika i poboljšanju korištenog materijala. Postoje četiri poglavlja koja vam daju konkretne primjere iz testiranja i dobre prakse. Uskoro ćete i ovaj materijal pronaći u izborniku Resursi na našoj web stranici.

Scroll to Top