SVEMIRSKE DJEVOJKE!

Jedan od najambicioznijih i ujedno inspirativnih ciljeva našeg projekta MY BOX OF STEAM je pružiti djevojkama primjere, inspirirati ih i približiti znanosti, tehnologiji i inženjerstvu. Ove teme ne samo da oblikuju budućnost našeg planeta, već su sve važnije za budućnost ženskog roda, budući da su poslovi s najvećim ekonomskim rastom povezani s njima.

Kao što smo već istaknuli, rodna nejednakost u obrazovanju obeshrabruje djevojčice da se bave STEM predmetima i djeluje kao oblik diskriminacije, ograničavajući njihove buduće mogućnosti.

Među razlozima koji djevojke često drže podalje od studiranja STEM predmeta su nedostatak samopoštovanja, nedovoljno ohrabrenja od strane njihovih obitelji – uz nedostatak odgovarajuće financijske potpore – i stereotipni način razmišljanja društva: “to nije za djevojčice.”

Iako je u novije vrijeme bilo filmova, knjiga, stripova koji su pokušali vratiti u središte pozornosti žene koje su stvorile “povijest” dajući svoj temeljni doprinos razvoju znanosti i matematike, vjerujemo da je ključno nastaviti dijeliti ove primjere!

Zato ćete u mnogim našim kutijama pronaći biografije izvanrednih žena koje su došle do otkrića temeljnih za znanstveni napredak i čovječanstvo u cjelini. Figure u kojima se djevojčice mogu prepoznati i izvući inspiraciju. Priče su to koje se često ne nalaze u tradicionalnim povijesnim knjigama, malo su poznate priče, a opet, otkrića ovih znanstvenica i matematičarki predstavljala su pravi korak naprijed za cijelo čovječanstvo. Svi znaju Madame Curie, ali možda nisu svi upoznati s fascinantnim životima Grace Hopper, Sylvije Earle, Rosalind Franklin, Maryan Marzakhani, Laure Bassi, Marije Sibylle Merian… (i mnogih drugih). Znanstvenice koje su svojim studijama, istraživanjima i odricanjem dale doprinos čak i u povijesnim razdobljima kada ženama obrazovanje nije bilo dopušteno. Kratke biografije, koje možete pronaći među materijalima u našim kutijama, namijenjene su kao poticaj ne samo školarkama, već i učiteljima i roditeljima.

Cilj im je pokazati koliko je temeljan, važan i značajan doprinos žena. Biografije također ističu koliko je to bilo teško i naporno; i koliko je još uvijek potrebno da svatko od nas nastoji osigurati da ovaj JAZ, ova rodna neravnopravnost zbog koje su studentice još uvijek u manjini u usporedbi s njihovim muškim kolegama, sve više opada dok ne nestane.*

Naš projekt daje poticaje, ideje za učitelje te za dječake i djevojčice u osnovnim i srednjim školama, pokušavajući skrenuti pozornost na problem koji je još uvijek daleko od rješenja. Jaz u vještinama, kao i promicanje stvarne inkluzivnosti različitosti, zahtijevaju ciljane projekte s obrazovnim planovima (2023. u Italiji je, primjerice, donesen Zakon o proračunu koji definira nove smjernice koje treba uvesti već od vrtića, radionica, kodiranja projekti i druge školske i izvanškolske aktivnosti, kako bi se poboljšalo učenje vezano za STEM discipline *).

Naš projekt MY BOX OF STEAM stoga je na tom putu, predlažući ne samo eksperimente, već i igre i male biografije kao alate za promicanje rodne ravnopravnosti i približavanje dječaka i djevojčica STEM predmetima.

Opća skupština Ujedinjenih naroda službeno je proglasila 11. veljače Međunarodnim danom žena i djevojaka u znanosti u prosincu 2015. Nadamo se da ćemo uskoro imati cijelu godinu “11. veljače”, sa sve više znanstvenica, matematičarki, astronautkinja. .. doslovno, svemirskih djevojaka! Doprinijeli smo na svoj mali način s našim KUTIJAMA, dođite ih otkriti s nama!

“Žene su se uvijek morale dvostruko boriti. Uvijek su morali nositi dva tereta, privatni i društveni. Žene su okosnica društva.”

(Rita Levi Montalcini, neurologist, 1986 Nobel Prize in Medicine)

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top