STEAM kutije i okoliš: smanjite, ponovno upotrijebite, reciklirajte

Jedan od ključnih aspekata projekta My Box of STEAM je održivost kutija: osim što su jednostavne za izradu i pristupačne, htjeli smo ograničiti utjecaj našeg projekta na okoliš. Dakle, što smo učinili?

Izvor: Grimm Sisters

Smanjite

Prije svega, jedan od naših ciljeva bio je koristiti što je manje moguće kada smo dizajnirali kutije: one sadrže sve što je potrebno za eksperiment (uz resurse za pripovijedanje), opće upute i ideje za nastavnim jedinicama, i to je to! Nismo željeli uključiti materijale koji bi bili ovdje samo radi estetike, a strukture ili eksperimenti koje će vaši učenici izraditi dobro funkcioniraju sami, tako da nema potrebe ništa više dodavati. Naravno, možete koristiti gumeni pečat u kutiji “Pigmenti cvijeća”, ali to nije obavezno, pa ga nismo uključili u kutiju. Uz to, manje materijala pomaže da kutija ostane pristupačna: mnogi potrebni predmeti – poput olovaka, ravnala, škara – već se mogu pronaći u učionici.

Ponovno upotrijebite

Zatim smo dizajnirali kutije za višekratnu upotrebu: materijali sadržani u njima se u većini slučajeva mogu ponovno koristiti nekoliko puta, a ponudili smo alternative kada smo smatrali da se papir ili karton ne mogu ponovno koristiti mnogo puta. Na primjer, u kutiji “Kako koristiti kartu” dizajnirali smo papirnatu šahovsku ploču, ali smo pružili načine za izradu drvene i ispis figura 3D printerom.

Reciklirajte

Naposljetku, ako pogledate sve naše kutije, shvatit ćete da postoji mnogo zajedničkih materijala, a ponekad čak i tema. I doista: kao što smo ranije spomenuli, cilj nam je koristiti materijale koji se lako mogu pronaći u učionici, ali budući da se naši eksperimenti temelje na pristupačnim komponentama, naći ćete ih nekoliko puta u našim kutijama. Naravno, iako vam obično savjetujemo da dijelove kutije spremate u velike kuverte ili kutije za cipele, sadržaj možete premještati iz jedne kutije u drugu!

Zatim, kao što možete pronaći u našim teoretskim vodičima o tome kako izraditi svoje kutije ili provoditi svoje STEAM aktivnosti, potičemo vas da sami istražujete nove stvari. Što znači da sadržaj naših kutija možete ponovno koristiti i za druge aktivnosti! Nije li cilj projekta My Box of STEAM natjerati vas da razmišljate izvan okvira?

Educirajte

Iako ovo nije dio navedenih triju principa, ovaj projekt također ima za cilj educirati o okolišu. Naše kutije obrađuju nekoliko tema, a očuvanje okoliša je stalna podtema mnogih kutija: pogledajte kutije “Očisti ocean”, “Sunčeva energija” ili “Zrak” za više informacija! To će vam također omogućiti da napravite poveznice između kutija i svojih razreda, budući da će one biti dio vašeg kurikuluma na više načina.

Izvor: Kutija „Očisti ocean“

Ako tražite više načina da poboljšate svoj utjecaj na okoliš, provjerite svoje nacionalne preporuke za recikliranje i zaštitu okoliša. Uz malo istraživanja, moglo bi vam dati neke ideje za buduće kutije!

Scroll to Top