Učenici vole eksperimente

Experiment-based learning, also known as experiential learning or hands-on learning, is an educational approach that emphasises learning through direct experience and experimentation.

Učenje temeljeno na eksperimentiranju, također poznato kao iskustveno učenje ili praktično učenje, obrazovni je pristup koji naglašava učenje kroz izravno iskustvo i eksperimentiranje. Ova metoda podrazumijeva aktivno uključivanje učenika u pokuse, praktične aktivnosti, projekte i druga praktična iskustva kako bi se poboljšalo njihovo razumijevanje i zadržavanje koncepata.

Dizajniranje “STEAM kutije”, koja uključuje brojne eksperimente, može imati nekoliko prednosti za učenike svih dobi. Evo nekoliko razloga zašto uključivanje mnogih eksperimenata u takvu kutiju može biti korisno:

1.Raznolikost iskustava učenja: uključivanje niza eksperimenata omogućuje učenicima da iskuse različite aspekte STEAM-a (znanost, tehnologija, inženjerstvo, umjetnost i matematika). Ova raznolikost zadovoljava različite interese i stilove učenja, osiguravajući privlačnije i sveobuhvatnije iskustvo učenja.

2.Praktično istraživanje: Eksperimenti pružaju mogućnosti praktičnog učenja koje poboljšavaju razumijevanje i zadržavanje koncepata. Omogućuju učenicima primjenu teorijskog znanja u praktičnim okruženjima, potičući dublje razumijevanje znanstvenih principa i inženjerskih koncepata.

3.Vještine rješavanja problema: Svaki eksperiment predstavlja svoje jedinstvene izazove i probleme koje treba riješiti. Sudjelujući u višestrukim eksperimentima, učenici razvijaju kritičko razmišljanje, analitičke vještine i sposobnosti rješavanja problema dok se kreću kroz različite zadatke i aktivnosti.

4. Kreativnost i inovativnost: STEAM eksperimenti često potiču kreativnost i inovativnost. Istražujući razne eksperimente, učenici su nadahnuti da kreativno razmišljaju, istražuju nove ideje i razvijaju inovativna rješenja za probleme, što su ključne vještine u STEAM područjima.

5. Interdisciplinarne veze: Uključivanje eksperimenata iz više STEAM disciplina pomaže učenicima da uvide međusobnu povezanost ovih predmeta. Oni mogu otkriti kako se pojmovi iz znanosti, tehnologije, inženjerstva, umjetnosti i matematike povezuju i nadopunjuju u stvarnom životu.

6. Angažman i motivacija: Učenje temeljeno na eksperimentima je urođeno privlačno i motivirajuće za učenike. Različiti eksperimenti održavaju učenike znatiželjnima, zainteresiranima i motiviranima da istražuju, otkrivaju i uče više o različitim STEAM temama.

7. Relevantnost u stvarnom svijetu: Mnogi eksperimenti u STEAM kutijama dizajnirani su tako da odražavaju scenarije iz stvarnog svijeta. Sudjelovanje u ovim eksperimentima pomaže učenicima razumjeti važnost STEAM koncepata u svakodnevnom životu, karijeri i društvenim izazovima.

8. Razvoj vještina: Osim znanja o predmetu, STEAM eksperimenti također pomažu u razvoju praktičnih vještina kao što su analiza podataka, mjerne tehnike, vještine programiranja, umjetničko izražavanje i dr., ovisno o eksperimentima uključenim u kutiju.

9. Zabava i užitak: Učenje kroz praktične eksperimente može biti zabavno i ugodno za učenike svih uzrasta. Potiče znatiželju, istraživanje i osjećaj postignuća kada su eksperimenti uspješno dovršeni ili kada učenici otkriju nešto novo.

My Box of STEAM- Vjetrenjača

Sveukupno, uključivanje brojnih eksperimenata u naš projekt MY Box of STEAM obogaćuje iskustvo učenja pružajući različite prilike za učenje, poticanjem osnovnih vještina, promicanjem kreativnosti i inovativnosti te čineći učenje zanimljivim i ugodnim za učenike.

Učenje temeljeno na eksperimentima može se implementirati u različite predmete i obrazovne razine, od znanosti i inženjerstva do umjetnosti i humanističkih znanosti. Potiče znatiželju, istraživanje i dublje razumijevanje koncepata pružajući iskustva iz prve ruke i prilike za otkrivanje.

Učitelji igraju ključnu ulogu u osmišljavanju i omogućavanju učenja temeljenog na eksperimentima. Oni stvaraju okruženja koja podržavaju ispitivanje, praktično istraživanje i vođeno otkrivanje, dopuštajući učenicima da uče kroz istraživanje i eksperimentiranje, dok po potrebi pružaju smjernice i povratne informacije.

My Box of STEAM- Manipulacija
My Box of STEAM- Vodiči i izolatori

Općenito, učenje temeljeno na eksperimentima potiče holističkiji i sveobuhvatniji pristup obrazovanju kombiniranjem teorijskog znanja s praktičnom primjenom, kritičkim razmišljanjem i aktivnim angažmanom, što dovodi do značajnih i utjecajnih iskustava učenja.

Scroll to Top