Projekt My box of STEAM: približavanje djevojaka STEM-u za ravnopravnost spolova

Djevojčica rođena danas, ili možda za trideset godina, možda još uvijek neće imati priliku vidjeti priznatu ravnopravnost spolova. Prema Izvješću o globalnom jazu između spolova 2023* nijedna država još nije postigla potpuni rodni paritet, iako je prvih devet zemalja (Island, Norveška, Finska, Novi Zeland, Švedska, Njemačka, Nikaragva, Namibija i Litva) smanjilo najmanje 80% njihovog jaza. Globalni rezultat rodnog jaza u 2023. za svih 146 zemalja uključenih u ovo izdanje pokazuje smanjenje od 68,4%, uz trenutnu stopu napretka, trebat će 131 godina da se postigne puni paritet 

Stoga je potrebno iskoračiti i ubrzati proces koji vodi ka ravnopravnosti spolova, ne samo zato što je riječ o socijalnoj pravdi već zato što može postati pokretačka snaga cjelokupnog gospodarstva. Sve se to može postići obrazovanjem i zato je pravo na obrazovanje tako važno i temeljno; pristup školama i sveučilištima omogućit će djevojkama diljem svijeta da budu ekonomski neovisne, da dobiju bolji posao, napreduju u karijeri te da imaju jednake uloge u društvu. Danas je mnogo više diplomiranih žena nego muškaraca, no u STEM disciplinama ih je manje, ne zato što nisu jednako nadarene ili zato što više vole humanističke znanosti, već zato što im nedostaje podrška i motivacijski poticaj obitelji i učitelja, ili im nedostaje uzora. U stvarnosti, mnogo je ženama koje su došle do raznih otkrića, napravile istraživanja i studije, a o kojima su povijesne knjige često, vrlo često, zaboravile odati priznanje i o njima izvijestiti. 

Rješavanje i prevladavanje situacije zahtijeva višestruke intervencije i pristup problemu: obrazovni sustav, na primjer, mora se osloboditi rodnih stereotipa i poticati djevojčice i dječake na uključivo obrazovanje. 

Pokazivanje, na primjer, koliko su žene pridonijele znanosti, tehnologiji i matematici, često na inovativne načine, neće biti samo poticaj, već i način da STEM predmete učinimo privlačnima. Ekonomska potpora potrebna je i tamo gdje djevojke pripadaju siromašnijim obiteljima, dakle stipendije, mjere i poticaji za potporu njihovoj karijeri. 

I na kraju, ali ne manje važno, današnji svijet, odnosno razmišljanje, zahtijeva promjenu u korak s vremenom u kojem živimo, kulturnu promjenu koja područje STEM predmeta više ne definira kao muško. 

Zato je jedan od ciljeva našeg projekta My Box of STEAM približiti djevojkama STEM predmete pokazujući im značajne priče svih tih žena, poput Mary Anning, Ade Lovelace, Marije Sybille Merian, Sylvije Earle i mnogih drugih, koje su činile razliku i koje je “službena” povijest izgleda zaboravila.. 

*Izvješće Svjetskog ekonomskog foruma o globalnom jazu između spolova za 2023. mjeri rodne razlike u 146 zemalja i prati njihov napredak tijekom vremena, fokusirajući se na relativni jaz između žena i muškaraca u četiri ključne dimenzije: ekonomsko sudjelovanje i mogućnosti, postignuća u obrazovanju, zdravlje i preživljavanje te političko osnaživanje. 

Izvor: 

The Global Gender Gap Report 2023. World Economic Forum 2023. https://www.weforum.org/reports/global-gender-gap-report-2023.  

Scroll to Top