Osnaživanje uključenosti učenika kroz STEAM obrazovanje

STEAM obrazovanje, integracijom “A” umjetnosti (eng. arts) sa STEM-om (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) dobiva priznanje za svoju sposobnost njegovanja istraživanja, kreativnosti i vještina rješavanja problema (Europska komisija, 2022.). Globalna potražnja za multidisciplinarnom znanstvenom radnom snagom naglašava važnost STEAM obrazovanja u suočavanju s izazovima suvremenog svijeta kroz novi pristup, koji uključuje raznoliku znanstvenu radnu snagu koja posjeduje niz vještina, uključujući nove tehnologije i interdisciplinarno razmišljanje (UNESCO, 2019).

Canva

Integracija višestrukih STEAM koncepata tako je postala ključna za rješavanje problema suvremenog doba. Sve je veći interes za integrirane i interdisciplinarne kurikulume, koje su dokazano više učinkovite u formiranju dobro informiranih i visoko kompetentnih građana (Perales & Aróstegui 2021).

Nadalje, STEAM obrazovanje ima za cilj poticanje angažmana i rješavanje društvenih nejednakosti: ono prepoznaje različite stilove učenja i sklonosti učenika dok nastoji promicati pravednost, inkluzivnost i sklad u društvu. Istraživanja pokazuju da kvalitetna STEAM edukacija pozitivno utječe na akademski uspjeh učenika, percepciju učenja i vještine vođenja (Liao et al, 2022).

Međutim, interdisciplinarna priroda STEAM-a može predstavljati izazov učenicima čineći uključivanje ključnim aspektom učinkovitog STEAM obrazovanja. Angažman učenika može se poticati korištenjem interaktivnih i praktičnih aktivnosti, uspostavljajući veze sa stvarnim svijetom i pružajući im zadovoljenje individualnih potreba i stilova učenja. Osobit naglasak je na važnosti programa za učenike s poremećajima učenja, poteškoćama i različitim pozadinama.

U tom pogledu MyBoxOfSTEAM uključuje komponentu pripovijedanja (eng. storytelling) u STEM predmetima.

MyBoxOfSTEAM: njegovanje aktivnog učenja znanosti kroz umjetnost

MyBoxOfSTEAM je projekt osmišljen za povećanje uključenosti učenika u STEAM predmete na razini osnovne škole. Projekt nudi okvire temeljene na nastavnom planu i programu i edukaciju prilagođenu resursima nastavnika koji kombiniraju pripovijedanje priča i učenje temeljeno na propitivanju.

Umjetničko stvaranje i pripovijedanje potiče angažman učenika čineći znanost zabavnijom i ugodnijom! Kroz pripovijedanje, učenici konceptualiziraju STEM koncepte razvijajući svoju kreativnost te nastavnici mogu stvoriti zanimljive narative koji nadilaze granice predmeta, ilustrirajući međusobno povezanu prirodu ljudskih postignuća.

Ova inicijativa potiče razvoj ključnih vještina kao što su timski rad, komunikacija, kreativnost, kritičko mišljenje i prezentacijske sposobnosti, kao i samosvijest o stečenim vještinama. Također, projekt posebnu pozornost posvećuje inkluzivnosti, stavljajući u središte materijalnog dizajna potrebe učenika s poremećajima učenja i druge podzastupljene skupine.

Projekt odgovara na potrebu za inovativnim načinima poboljšanja iskustva učenja, njegovanja znatiželje i razvijanja neophodnih vještina. Davanjem prioriteta angažmanu učenika i uključivanju interdisciplinarne komponente i komponente pripovijedanja, STEAM obrazovanje postaje živopisnije, relevantnije, i učinkovito, u odgoju generacije učenika opremljenih znanjem, kreativnošću i sposobnošću rješavanja problema što je nužno za suočavanje s izazovima budućnosti.

Literatura:

European Commission. (2022, November 2). Increasing student engagement in STEAM education.

https://school-education.ec.europa.eu/en/insights/practices/increasing-student-engagement-

steam-education

Liao, X., Luo, H., Xiao, Y., Ma, L., Li, J., & Zhu, M. (2022). Learning Patterns in STEAM Education: A

Comparison of Three Learner Profiles. MDPI AG Education Sciences, 12(9), 1-15.

http://dx.doi.org/10.3390/educsci12090614

Perales, F. J., & Aróstegui, J. L. (2021). The STEAM approach: Implementation and educational, social

and economic consequences. Arts Education Policy Review, 1-9.

https://doi.org/10.1080/10632913.2021.1974997

UNESCO. (2019). Exploring STEM Competences for the 21 st Century (Current and Critical Issues in

Curriculum, Learning and Assessment Series, no. 30).

https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000368485
Scroll to Top