UN SPAȚIU PENTRU FETE

Unul dintre cele mai ambițioase și în același timp inspiraționale obiective ale proiectului nostru MY BOX OF STEAM este de a oferi fetelor exemple care să le inspire, aducându-le din ce în ce mai aproape de subiectele de știință, tehnologie și inginerie de care depinde din ce în ce mai mult nu numai viitorul planetei noastre, ci și viitorul genului feminin,  deoarece legate de aceste subiecte sunt locurile de muncă și zonele cu cea mai mare creștere economică.

După cum am subliniat deja, sărăcia educațională de gen descurajează fetele să-și îndrepte interesul către disciplinele STEM și este, de fapt, o adevărată discriminare care se transformă într-o lipsă de oportunități viitoare.

Printre motivele care adesea le împiedică pe fete să studieze disciplinele STEM se numără lipsa stimei de sine, stimulentul familiei – precum și o contribuție financiară adecvată – și gândirea unică, stereotipă a societății: „Nu este potrivit pentru fete”. Deși, în ultima vreme, au existat filme, cărți și benzi desenate care au încercat să readucă în lumina reflectoarelor femeile care au făcut „istorie” aducându-și contribuția fundamentală la dezvoltarea științei și matematicii, credem că este întotdeauna important să continuăm să aducem exemple!

De aceea, în multe dintre cutiile noastre, veți găsi biografii ale unor femei extraordinare care au făcut descoperiri fundamentale pentru progresul științific și umanitatea în ansamblu. Figuri în care fetițele se pot recunoaște și se pot inspira. Acestea sunt povești care adesea nu se găsesc în cărțile de istorie tradiționale, sunt povești puțin cunoscute, și totuși, descoperirile acestor femei de știință și matematicieni au reprezentat adevărate salturi înainte pentru întreaga omenire. Toată lumea o cunoaște pe Madame Curie, dar poate că nu toată lumea este familiarizată cu viețile fascinante ale lui Grace Hopper, Sylvia Earle, Rosalind Franklin, Maryan Marzakhani, Laura Bassi, Maria Sibylla Merian… (și multe altele). Femeile de știință au contribuit cu studiile, cercetările și sacrificiile lor, chiar și în perioadele istorice în care femeilor nu li s-a permis să studieze. Micile biografii, pe care le veți găsi astfel printre materialele din cutiile noastre, sunt menite să stimuleze nu numai fetele și băieții, ci și profesorii și părinții pentru a le arăta tuturor cât de fundamentală, importantă și semnificativă a fost contribuția femeilor și cât de dificilă și dificilă a fost; și cât de necesar este încă ca fiecare dintre noi să ne străduim să ne asigurăm că acest GAP, această inegalitate de gen care vede studentele noastre (în Italia situația este mai dificilă decât în alte țări ale UE) încă în minoritate în comparație cu colegii lor bărbați, scade din ce în ce mai mult până dispare.

Proiectul nostru oferă stimuli și idei pentru profesori și pentru băieți și fete din școlile primare și gimnaziale, încercând să atragă atenția asupra unei probleme care este încă departe de a fi rezolvată. Decalajul de competențe, precum și promovarea incluziunii reale a diferențelor, necesită proiecte țintite cu planuri educaționale (în 2023 în Italia, de exemplu, a fost adoptată Legea bugetului, care definește noi linii directoare de introdus deja de la grădiniță, ateliere, proiecte de programare și alte activități școlare și extrașcolare, pentru a îmbunătăți învățarea legată de disciplinele STEM *). Proiectul nostru MY BOX OF STEAM este, prin urmare, pe această cale, propunând nu numai experimente, ci și jocuri și mici biografii ca instrumente pentru a promova egalitatea de gen și pentru a aduce băieții și fetele mai aproape de disciplinele STEM.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat oficial 11 februarie ca Ziua Internațională a Femeilor și Fetelor în Știință în decembrie 2015. Sperăm că în curând vom avea un an întreg de „11 februarie”, cu tot mai multe femei de știință, matematicieni, astronauți… Literalmente, Space Girls! Am contribuit în felul nostru mic cu CUTIILE noastre. Descoperă-le cu noi!

 

"Femeile au trebuit întotdeauna să se lupte de două ori. Au trebuit întotdeauna să poarte două poveri, cea privată și cea socială. Femeile sunt coloana vertebrală a societății."

(Rita Levi Montalcini, neurolog, 1986 Premiul Nobel pentru Medicină)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top