O fată născută astăzi, sau poate peste treizeci de ani, nu ar avea încă șansa de a vedea recunoscută egalitatea de gen. Chiar dacă țări avansate precum Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda au încă un decalaj de 20 %, restul Europei este mult în urmă; în acest ritm, vor mai fi necesari 131 de ani… (Indexul global al decalajelor de gen al Forumului Economic Mondial, 2023).
Prin urmare, este necesar să se facă un salt înainte și să se accelereze procesul care duce la egalitatea de gen, nu doar pentru că este o chestiune de justiție socială, ci și pentru că poate deveni o forță motrice pentru întreaga economie. Toate acestea se pot realiza prin educație și de aceea dreptul la educație este atât de important și fundamental; accesul la școli și universități le va permite fetelor din întreaga lume să fie independente din punct de vedere economic, să aibă acces la roluri profesionale mai bune, să avanseze în carieră și să joace un rol egal în societate. În prezent, există mult mai multe femei absolvente decât bărbați, însă în disciplinele STEM, ele sunt mai puține, nu pentru că nu sunt la fel de talentate sau pentru că preferă științele umaniste, ci mai degrabă pentru că lipsește sprijinul și motivația din partea familiei și a profesorilor, sau chiar pentru că pare să existe o lipsă de modele de urmat. În realitate, istoria este împânzită de femei care au făcut descoperiri, cercetări și studii pe care cărțile de istorie au uitat, de multe, foarte multe ori, să le crediteze și să le raporteze.
Abordarea și depășirea situației necesită intervenții multiple care să abordeze problema: sistemul educațional, de exemplu, trebuie să se debaraseze de stereotipurile de gen și să încurajeze fetele și băieții în educație în mod incluziv.
Arătând, de exemplu, cât de multe femei din domeniul științei, tehnologiei și matematicii au contribuit, adesea în mod inovator și decisiv, de-a lungul istoriei, va fi nu numai un stimulent, ci și o modalitate de a face atractive disciplinele STEM. De asemenea, este nevoie de sprijin economic în cazul în care fetele aparțin unor familii mai puțin înstărite, de unde burse, măsuri și stimulente pentru a le sprijini în cariera lor.
Nu în ultimul rând, lumea de astăzi, sau mai degrabă gândirea, cere o schimbare în pas cu vremurile în care trăim, o schimbare culturală care să nu mai definească domeniul STEM ca fiind masculin.
De aceea, unul dintre obiectivele proiectului „My Box of STEAM” este de a aduce fetele mai aproape de materiile STEM, arătându-le poveștile semnificative ale tuturor acelor femei care au făcut diferența și pe care istoria „oficială” pare să le fi uitat.
*The Global Gender Gap Report 2023 from the World Economic Forum measures gender disparities in 146 countries and tracks their progress over time, focusing on the relative gaps between women and men across four key dimensions: economic participation and opportunity, educational attainment, health and survival, and political empowerment.
Source:
The Global Gender Gap Report 2023. World Economic Forum 2023. https://www.weforum.org/reports/global-gender-gap-report-2023.