Consolidarea implicării elevilor prin educația STEAM

Educația STEAM, care integrează litera „A” a artelor cu STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică), câștigă recunoaștere pentru capacitatea sa de a cultiva abilitățile de cercetare, creativitate și rezolvare a problemelor (Comisia Europeană, 2022). Cererea globală pentru o forță de muncă științifică multidisciplinară subliniază importanța educației STEAM în abordarea provocărilor lumii moderne printr-o abordare nouă, care să implice o forță de muncă științifică diversă, competentă într-o serie de competențe, inclusiv în domeniul noilor tehnologii și al gândirii interdisciplinare (UNESCO, 2019).

CANVA

Integrarea mai multor concepte STEAM a devenit astfel esențială pentru a aborda problemele epocii noastre. Există un interes tot mai mare pentru programele de studii integrate și interdisciplinare, care s-au dovedit a fi mai eficiente în formarea unor cetățeni bine informați și foarte competenți (Perales & Aróstegui 2021).

Mai mult, educația STEAM urmărește să stimuleze implicarea și să abordeze inegalitățile sociale: recunoaște diversele stiluri de învățare și preferințele elevilor, străduindu-se în același timp să promoveze echitatea, incluziunea și armonia în societate. Cercetările arată că o pregătire robustă în domeniul STEAM are un impact pozitiv asupra performanțelor academice ale elevilor, a percepției învățării și a abilităților de conducere (Liao et al, 2022).

Cu toate acestea, natura interdisciplinară a STEAM poate reprezenta o provocare pentru elevi, ceea ce face ca implicarea să fie un aspect crucial al unei educații STEAM eficiente. Implicarea elevilor poate fi încurajată prin utilizarea de activități interactive și practice, prin stabilirea de conexiuni cu lumea reală și prin satisfacerea nevoilor și stilurilor individuale de învățare. Acest accent este deosebit de important pentru elevii cu tulburări și dificultăți de învățare și cu medii diverse.

Din acest punct de vedere, MyBoxOfSTEAM încorporează o componentă de povestire în materiile STEM.

MyBoxOfSTEAM: cultivarea învățării active a științei prin artă

MyBoxOfSTEAM este un proiect conceput pentru a spori implicarea elevilor în materiile STEAM la nivelul școlii primare. Proiectul oferă cutii bazate pe curriculum și resurse educaționale ușor de utilizat pentru profesori, care combină povestirea și învățarea bazată pe investigație.

Meșteșugul artei și povestirea încurajează implicarea elevilor, făcând știința mai distractivă și mai plăcută! Prin intermediul poveștilor, elevii conceptualizează conceptele STEM, dezvoltându-și în același timp creativitatea, iar educatorii pot crea narațiuni captivante care transcend granițele materiei, ilustrând natura interconectată a realizărilor umane.

Această inițiativă încurajează dezvoltarea unor abilități cheie, cum ar fi munca în echipă, comunicarea, creativitatea, gândirea critică și abilitățile de prezentare, precum și conștientizarea de sine a abilităților dobândite. În plus, proiectul dedică o atenție deosebită incluziunii, punând în centrul proiectării materialelor nevoile elevilor cu tulburări de învățare și ale altor grupuri subreprezentate.

Proiectul răspunde nevoii de a găsi modalități inovatoare de îmbunătățire a experienței de învățare, de stimulare a curiozității și de dezvoltare a competențelor esențiale. Prin prioritizarea implicării elevilor și încorporarea componentelor interdisciplinare și de povestire, educația STEAM devine mai vibrantă, mai relevantă și mai eficientă, astfel încât să putem hrăni o generație de elevi dotați cu cunoștințele, creativitatea și abilitățile de rezolvare a problemelor necesare pentru a face față provocărilor viitorului.


Bibliografie:

European Commission. (2022, November 2). Increasing student engagement in STEAM education. https://school-education.ec.europa.eu/en/insights/practices/increasing-student-engagement-steam-education

Liao, X., Luo, H., Xiao, Y., Ma, L., Li, J., & Zhu, M. (2022). Learning Patterns in STEAM Education: A Comparison of Three Learner Profiles. MDPI AG Education Sciences, 12(9), 1-15. http://dx.doi.org/10.3390/educsci12090614

Perales, F. J., & Aróstegui, J. L. (2021). The STEAM approach: Implementation and educational, social and economic consequences. Arts Education Policy Review, 1-9.
https://doi.org/10.1080/10632913.2021.1974997

UNESCO. (2019). Exploring STEM Competences for the 21st Century (Current and Critical Issues in Curriculum, Learning and Assessment Series, no. 30). https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000368485

Scroll to Top